Odkazy

Na webu probíhá velká aktualizace informací.

Na webu probíhá velká aktualizace informací.


Diskuzní fórum

Podpořte TV Zpravodaj

Anketa:

TOPlist



Klenoty naší krajiny

26. října 2017 - zdroj Česká televize

Čtrnáct procent Česka prozkoumá Miroslav Vladyka v Klenotech naší krajiny

Cestopis Klenoty naší krajiny, který se věnuje výjimečným lokalitám v chráněných krajinných oblastech na našem území, se vrací na obrazovky. Třetí série divákům představí dalších osm zajímavých míst. Průvodcem po nich je opět herec Miroslav Vladyka. První díl, věnovaný Slavkovskému lesu, uvede ČT 2 ve čtvrtek 4. května ve 21:30 hodin.

Chráněných krajinných oblastí je na českém území celkem šestadvacet a velmi často se jedná o velké územní celky. Zahrnují všechny podoby české krajiny, od nížin přes lužní lesy až po skalní města či vysoká pohoří. Tyto lokality zaujímají celkem 11 000 km², což je čtrnáct procent rozlohy naší země. Autoři cyklu Klenoty naší krajiny postupně představují všechny z nich. „Smyslem projektu bylo sestavit audiovizuální mapu české krajiny, tedy českých chráněných krajinných oblastí. A do této mapy zasadit příběhy, osudy a tradice s krajinou a přírodou spojené. Máme pocit, že se nám to povedlo, a máme z toho radost,“ říká dramaturg Josef Albrecht. Třetí série putování začne ve Slavkovském lese a diváci postupně uvidí díly věnované Poodří, Českému krasu, Šumavě, Brdům, Lužickým horám, Českému lesu a Blaníku.

„Cyklus Klenoty naší krajiny změnil můj vztah k Česku. Takřka při natáčení každého dílu jsem lapala po dechu, jak krásné to tu máme,“ říká režisérka Adéla Sirotková a dodává: „Při natáčení jsem se potkala s řadou výjimečných lidí, kteří mají k přírodě hluboký vztah. Jedním z nich je bezesporu i moderátor Mirek Vladyka. Je opravdovým milovníkem přírody a ve svých volných chvílích cestuje upraveným minivanem a na kole po všech koutech naší republiky. Je radost spolupracovat s někým, kdo neodříkává pouze naučený text, ale skrze vlastní pocity a zkušenosti ho dokáže povznést.“

Miroslav Vladyka v seriálu Klenoty naší krajiny - Český kras

„Já mám tu naší zemičku strašně rád! Už od malička. A vůbec mě to nepřechází. Naopak, líbí se mi tu a užívám si to tady víc a víc a nehodlám to měnit!,“ vyznává se k lásce k rodné zemi průvodce dokumentárním cyklem Miroslav Vladyka a na natáčení vzpomíná: „Já většinou na místo natáčení přijel o pár dnů dříve. Trochu jsem si to místo prošmejdil na kole a pěšky a pak se točilo. Pokud to čas dovolil, zůstal jsem na místě i po natáčení a navštívil zajímavá, pro mě nová místa. Buď na radu, nebo dokonce s lidmi, se kterými jsem se během natáčení seznámil.“

Klenoty naší krajiny patří mezi nejsledovanější pořady ČT2. Druhá série byla opakovaně nejsledovanějším pořadem daného dne.

O pořadu:

  • Průvodce pořadu: Miroslav Vladyka
  • Režie: Adéla Sirotková, Petra Všelichová
  • Kamera: Jan Kníže, Patrik Hoznauer, Jiří Berka
  • Dramaturgie: Josef Albrecht
  • Kreativní producentka: Lenka Poláková

Fotogalerie:

Nový seriál České televize. Čtrnáct procent Česka prozkoumá Miroslav Vladyka v Klenotech naší krajiny:


Blaník Blaník
Brdy Brdy
Lužické hory Lužické hory
Poodří Poodří
Šumava Šumava
Český kras Český kras
Český kras Český kras
Český kras Český kras

Presskit:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum