Odkazy

Na webu probíhá velká aktualizace informací.

Na webu probíhá velká aktualizace informací.


Diskuzní fórum

Podpořte TV Zpravodaj

Anketa:

TOPlist



Ferdinandovy zahrady

4. dubna 2017 - zdroj tisková zpráva - Česká televize

Ferdinandovy zahrady

Zahrada jako antidepresivum. Proměny českých zahrad i balkónů v novém pořadu.

V sobotu, 8. dubna 2017, v 18:00 uvede ČT1 první díl nové dokumentární série Ferdinandovy zahrady. Spolu s jedním z nejvyhledávanějších českých architektů Ferdinandem Lefflerem se zaměří na inspirativní proměny bezprostředního okolí v místě, kde žijeme.

Ferdinand Leffler, průvodce pořadem, patří mezi nejvyhledávanější a nejúspěšnější české zahradní architekty a jeho práce je ceněna i ve světě. Zahrady podle něj v době přemíry technologií a virtuálních realit působí jako antidepresivum. Ferdinand je bude proměňovat právě v tomto duchu. „Mám rád zahrady, které vyprávějí příběh. Mají svou pointu,“ popisuje svou základní filozofii Ferdinand Leffler a dodává: „Cílem pořadu je kultivovat tuzemské prostředí v oblasti zahradní architektury a péče o krajinu a zeleň okolo nás. Domnívám se, že po sametové revoluci přicházely na světlo veřejné spíše dílčí zahrádkářské rady a takové nesourodé komentáře bez smyslu pro celek a kontext. Rád bych, společně s vynikajícími soudobými architekty a výtvarníky z naší země, navrhnul novou a ucelenou filosofii přístupu k našim zahradám a zahrádkám. Podívejme se okolo sebe, často se setkáme spíš s napodobeninami nějakých katalogových kompozic a zahrada je velmi málokdy skutečným odrazem jejího uživatele, člověka. Chybí osobitost, upřímnost a opravdovost. Docela pěkným příměrem by možná byl stav české gastronomie v devadesátých letech. Podívejte se, ten v podstatě neměl nic moc společného s tím, jak se na stravování díváme dnes. A byla to otázka pár let kultivace a hledání pravdy a podstaty. Odklon od náhražek k opravdovým poctivým surovinám.”

Kromě Ferdinanda Lefflera v pořadu svůj talent ukáží také další zahradní architekti – Přemysl a Kamila Krejčiříkovi, kteří se specializují se na obnovu zahrad u historických budov; Jana Pyšková, která je specialistkou na tzv. dešťové zahrady; přední český odborník na zelené střechy a přírodní jezera Petr Halama; Jan Václavek, který se ve své práci zaměřuje na ekologické principy soužití člověka s přírodou; Zdeněk Sendler, ikona české zahradní architektury a talentovaná mladá architektka Martina Forejtová.

„Ferdinandovy zahrady mají hned několik velkorysých cílů – do osmi dílů jsme se pokusili vměstnat všechny formy soukromých zahrad - venkovské, malé městské zahrádečky, terasy a balkony,“ doplňuje autorka námětu a scénáře Tereza Frcalová.

„Náš pořad není klasickým hobby magazínem. Je pro diváka spíše inspirací, návodem, jak začít uvažovat v momentě, kdy si chce vylepšit či rovnou pořídit zahradu. Ukazuje, jak je důležité vnímat stávající prostor a přírodu kolem sebe, jak někdy zdánlivě složité úkoly mají jednoduchá řešení. A že je dobré si k tomu všemu pozvat odborníka,“ říká kreativní producentka Martina Šantavá.

Autoři:

  • Průvodce: Ferdinand Leffler
  • Námět a scénář: Tereza Frcalová
  • Režie: Jakub Skalický, Martin Hammerschlag
  • Kamera: David Škoda, Radka Šplíchalová, Daniel Včeliš
  • Dramaturgie: Filip Novák
  • Kreativní producentka: Martina Šantavá

Fotogalerie:


 
 
 
 

Presskit:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum