Odkazy

Na webu probíhá velká aktualizace informací.

Na webu probíhá velká aktualizace informací.


Diskuzní fórum

Podpořte TV Zpravodaj

Anketa:

TOPlist



Programy ČT:D a ČTart v multiplexu 3

Programy ČT :D a ČT art nyní nově v multiplexu 3

9. října 2013 - Diváci ČT budou nyní moci bezproblémově naladit dětský i kulturní kanál na více než 95 % území České republiky.

Prvním krokem rozvíjející se strategické spolupráce mezi Českými Radiokomunikacemi a Českou televizí je spuštění pilotního vysílání programů ČT :D/ČT art.

Pilotní vysílání ČT :D/ČT art bylo spuštěno dne 9. října ve 13:30 hodin v Multiplexu 3. Ten provozuje společnost Czech Digital Group (CDG), dceřiná společnost Českých Radiokomunikací. Tento krok zpřístupní nedávno spuštěné kanály České televize pro většinu obyvatel ČR. Zajistí pokrytí více jak 95 % populace.

„Velmi nás těší, že jsme značně pokročili v jednáních o strategické spolupráci na dalším rozvoji terestrického vysílání v České republice. České televizi jsme tak mohli nabídnout pozici v našem multiplexu, a poskytnout tedy i prostor pro převzaté vysílání ČT :D a ČT art,“ říká Michal Čupa, generální ředitel Českých Radiokomunikací.

„Dohodnuté základní obrysy strategické spolupráce s Českými Radiokomunikacemi jsou pro nás významné. Nejen, že nám umožní díky převzatému vysílání nových programů v Multiplexu 3 okamžitě zvýšit jejich dostupnost pro diváky, ale hlavně nám pomůže stanovit reálné cíle dalšího rozvoje terestrického vysílání, a to včetně rozvoje nových vysílacích standardů, jako je DVB-T2,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Zdroj: Tisková zpráva - České Radiokomunikace


Déčko a ČT art ode dneška naladí 95 % domácností

Dva nové kanály České televize, ČT :D a ČT art, mají od dnešního dne v pozemním vysílání pokrytí na více než pětadevadesáti procentech území České republiky. Oproti původním plánům, které počítaly s dosažením plného pokrytí touto cestou až do dvou let, tak může Česká televize dík dohodě s Českými Radiokomunikacemi dětskou i kulturní stanici nabídnout takřka všem divákům už nyní. Nové kanály ČT :D a ČT art byly spuštěny 31. 8. v Multiplexu 1a, což bylo v danou chvíli jediné legislativně, technicky i ekonomicky dostupné řešení. „To, že jsme ale nyní dosáhli pokrytí více než devadesáti pěti procent území České republiky v podstatě měsíc po spuštění obou našich nových kanálů, je pro Českou televizi velký úspěch,“ říká generální ředitel Petr Dvořák a dodává: „Od počátku jsme avizovali, že po startu ČT :D a ČT art bude v některých oblastech horší signál, a byli jsme připraveni intenzivně pracovat na tom, abychom plného pokrytí dosáhli co nejdříve. Nyní se ale otevřela možnost mnohem širší spolupráce s Českými Radiokomunikacemi, která mimo jiné znamená i takřka okamžité plné pokrytí formou převzatého vysílání. Těší nás, že můžeme takto vyjít divákům vstříc.“ Vysílání kanálů ČT :D a ČT art tak bude nyní šířeno jak v Multiplexu 1a, tak jako převzaté vysílání v Multiplexu 3.

Dohoda České televize a Českých Radiokomunikací, které Multiplex 3 pro převzaté vysílání poskytly, byla uzavřena v rámci představy o dlouhodobé strategické spolupráci, jejímž cílem je všestranný rozvoj terestrického vysílání včetně rozvoje nových vysílacích standardů, jako je DVB-T2.

Za první měsíc vysílání obou stanic jsou s nimi diváci spokojeni, například u ČT :D se koeficient spokojenosti pohybuje na úrovni 8,8. Česká televize však prozatím neplánuje, že by přesunula dětské pořady, které se v tuto chvíli vysílají na ČT1 a ČT2, pouze na dětskou stanici. Kouzelná školka, večerníček i další oblíbené dětské formáty tak zůstávají i na ostatních kanálech.

Jak lze naladit ČT:D a ČT art v Multiplexu 3:

Signál nových kanálů České televize ČT :D a ČT art je nově šířen nejen Multiplexem 1a, ale i z vysílačů, na které má většina domácností nasměrovány přijímací antény a ze kterých přijímá i všechny ostatní programy České televize.

Při nastavení příjmu z Multiplexu 3 tedy odpadá jakákoli manipulace s anténou. Na většině přístrojů (s tunerem DVB-T ) tedy proběhne doladění nových kanálů automaticky, pak stačí, pokud to daný přístroj umožnuje, aby si diváci tuto vysílací pozici přesunuli mezi oblíbené programy. Nový program se totiž automaticky objeví až na konci všech dosud přiladěných stanic. Pokud nedojde k automatickému přeladění, pak je nutno zvolit manuální či automatický způsob ladění. Podrobný manuál naleznou diváci na webových stránkách České televize nebo mohou volat na Divácké centrum ČT: 2 6113 6113.

Na většině území České republiky bude pokrytí pozemním signálem bezproblémové, v některých oblastech s členitým terénem, kde Multiplex 3 nemá dokrývače, může být přijímání signálu řešeno alternativní příjem z Multiplexu 1a. Tyto oblasti se Česká televize bude snažit přednostně dokrývat v rámci rozvoje právě Multiplexu 1a.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí ČT

Zdroj: Tisková zpráva - Česká televize

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum