Odkazy

Na webu probíhá velká aktualizace informací.

Na webu probíhá velká aktualizace informací.


Diskuzní fórum

Podpořte TV Zpravodaj

Anketa:

TOPlist



Mark Cousins příjíždí do Prahy

Tisková zpráva

MARK COUSINS, TVŮRCE PŘÍBĚHU FILMU: ODYSEA,

PŘIJÍŽDÍ DO PRAHY

Praha, 23. 10. 2013 – Jedinečný dokumentární cyklus Příbeh filmu: Odysea se s velkým zájmem hraje v českých kinech. Před čtrnácti dny odstartoval cyklus mimo jiné v Praze v kině Lucerna. Sem zavítá v pátek 25. října režisér dokumentu, Mark Cousins, aby nejen pohovořil s diváky o tomto svém eposu, ale také aby vedl workshop na téma Tvořivost a vášeň ve filmech. Během své návštěvy Prahy má Cousins dále v plánu návštěvu Filmové akademie múzických umění, která se stala odborným garantem projektu v České republice.

Příběh filmu: Odysea režiséra Marka Cousinse, pojednávající o vývoji filmu během více než 100 let, byl ve Velké Británii označen za „filmovou událost roku“. Filmoví kritici i diváci jej obdivují pro jeho rozsáhlost a neotřelý přístup k historii filmu. Celosvětovou premiéru měl dokument na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. Jeho tvůrce, Mark Cousins, je filmový režisér, scénárista, kameraman, spisovatel a celoživotní milovník filmu. Jak sám uvádí: „Film je můj život. Film zlepšil můj život. Rád bych mu tedy něco vrátil…“ Nyní se budou moci filmoví nadšenci setkat s Cousinsem přímo v Praze. Mark Cousins přijal pozvání společnosti Film Europe Media Company a přijede uvést dva díly ze svého dokumentárního cyklu. V pátek 25. 10. 2013 přivítá v kině Lucerna v 16.45 diváky a představí jim svou prezentaci na téma Tvořivost a vášeň ve filmech. Workshop přiblíží divákům motivy, díky kterým v průběhu let vznikaly filmy a co jejich vznik iniciovalo – vášeň a touha pro vyjádření své kreativity. Workshop potrvá do 17.30, kdy začne v sále projekce 2. a 3. dílu Příběhu filmu: Odysea. Zájemci o workshop s Markem Cousinsem a promítání dokumentu si mohou zakoupit vstupenky v pokladně kina Lucerna.

Markovy znalosti z oblasti filmu jsou neuvěřitelné. On je doslova chodící filmovou encyklopedií. Důsledkem této jeho záliby je kniha, kterou napsal před více než sedmi lety, nazvaná The Story of Film. Podle ní pak připravoval také svůj dokument Příběh filmu: Odysea, který obohatil kromě jiného také o místa, kde se natáčely ty nejúchvatnější filmové scény světa. Dokument tak divákům přináší kromě literárních znalostí i vizuální požitek,“ říká o unikátnosti tohoto díla Ivan Hronec, generální ředitel mediální společnosti Film Europe.

Světová média hovoří o Příběhu filmu jako o „poetickém, milujícím, osobním, radostném pedagogickém protiléku na provinčnost většiny děl o dějinách filmu…“, jako o „ambiciózním a inteligentním projektu“. Stejně tak pozoruhodný je však i Cousinsův elán, s nímž během jednoho roku natočil další výpravný dokument, Příběh dětí a filmu, který představil na letošním ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Jedná se o první celosvětový film o dětech z pohledu globální kinematografie. Mark Cousins v něm přináší vášnivý a poetický portrét dětských dobrodružství – jeho surrealismus, osamělost, humor, destruktivnost i vznětlivost. Příběh dětí a filmu bude uveden v českých kinech v roce 2014.

Když jsme před více než rokem jednali o licenčních právech k Příběhu filmu: Odysea, oslovila nás obsáhlost tohoto díla a také jeho celosvětový rozměr. S nadšením představuje jak Hollywoodský lesk, tak i poetičnost asijské kinematografie nebo průkopnictví afrických filmařů,“ doplňuje Ivan Hronec k Příběhu filmu, který společnost Film Europe uvede jak v kinech, tak i v televizi či na DVD. O Cousinsově činorodosti pak dodává: „Nečekali jsme, že by se Mark ihned pouštěl do natáčení dalšího díla. Vždyť přípravou a natáčením Příběhu filmu strávil šest let. Nyní však máme v akvizici nejen Příběh dětí a filmu, ale také jednáme o dalších Markových filmech. Během své páteční návštěvy si chce Mark navíc projít Prahu, kterou by rád zařadil do svého nového připravovaného projektu, ve kterém bude hovořit o významných filmových městech světa.“

Příběh filmu: Odysea si klade za cíl nejen přinésti divákům jisté poznatky a postřehy, ale také je motivovat a dát inspiraci. Důkazem je značný zájem o dokument z řad studentů Filmové akademie múzických umění a dalších uměleckých škol. Pražská FAMU se navíc stala odborným garantem projektu, čímž stvrzuje jeho umělecký a pedagogický přínos. Děkan FAMU, pan Pavel Jech, uvedl v kině Lucerna první projekci Příběhu filmu: Odysea se slovy: „Je úžasné, že máme příležitost zhlédnout tento ojedinělý dokument. Natočit 15hodinový epos o vzniku filmu, jeho vývoji a přínosu je obdivuhodné. Jsem rád, že se tento projekt dostal také do České republiky a že máme příležitost si díky němu uvědomit, čím vším si film za ta léta prošel a jak vyspěl.“ Dalšími z partnerů, kteří se rozhodli Příběh filmu: Odysea podpořit a ocenit jeho nesporný přínos, jsou kulturní instituce British Council, Český rozhlas Vltava, měsíčník Xantypa či časopis Respekt.

Pro diváky Příběhu filmu připravila společnost Film Europe navíc soutěž, ve které mohou kreativně vyjádřit svůj pohled na film. Zapojit se mohou do jedné ze tří kategorií – filmové, výtvarné či literární. Ze zaslaných děl pak budou vybráni výherci, na které čekají lákavé ceny. Stačí jen zhlédnout dokument ve vybraném kině, natočit krátký film, napsat esej či vytvořit filmový plakát a přihlásit se do soutěže. Více informací o pravidlech, uzávěrce, či způsobu přihlášení svých děl se zájemci dozví na www.pribehfilmu.eu.

Více informací o filmu a doprovodných aktivitách:

http://www.pribehfilmu.eu

http://www.filmeurope.cz/movies/617-pribeh-filmu-odysea

Lenka Stanslická - PR & marketing manager - Film Europe CZ

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum