Odkazy

Na webu probíhá velká aktualizace informací.

Na webu probíhá velká aktualizace informací.


Diskuzní fórum

Podpořte TV Zpravodaj

Anketa:

TOPlist



Falešné stránky televizí na Facebooku

Existence falešných "oficiálních" stránek na Facebooku je bohužel standard.

Někdy je stránka přímo označena jako neoficiální. Pak je vše v pořádku. Na nic si její admin nehraje, naopak pomáhá divákům. Stává se to u zahraničních televizí, kde neexistuje oficiální stránka v českém jazyce.

Jenže někdy se tváří, nebo dokonce přímo říkají, že oficiální je. Své o tom ví každá nově spouštěná televize. Kdy se různí vykukové, snaží svézt a nasbírat nové fanoušky pro své nové stránky. Například Active TV nemá svoji oficiální stránku dodnes a všechny Facebookové klony jsou falešné s cílem televizi zesměšnit. Pokud vezmeme obsah vysílání, tak to té televizi spíše přejeme. Hůř na tom bylo Óčko s novými programy Óčko Gold a Óčko Expres. Než nasbíralo vyšší počet fanoušků, který s určitostí říká, že jde o oficiální stránku, tak trochu bojovalo s několika falešnými klony. Někdy bohužel falešným stránkám nahraje i televize, když zaspí a včas si na Facebooku nevytvoří svůj profil.

Jak zjistit, že jde o oficiální stránku ?

1. Odkaz na ní vede z oficiálních www stránek.

2. Pokud již existuje jedna televizní stanice (televizní skupina), která má profil na Facebooku, tak Facebookovou stránku nové stanice patřící do této skupiny, naleznete v "To se mi líbí" hlavní stránky.

3. Falešná stránka se dá také poznat, podle špatné češtiny. Příklad "Na novém děckém kanálu" a podobně.

4. Nízký počet fanoušků. Pokud porovnáte několik stránek z vyhledávače na Facebooku, většinou oficiální stránka je ta, která má nejvíc fanoušků.

5. Někdy to nejjednodušší: obsah. Pokud na stránce najdete nesmysly, reklamy na pochybné finanční systémy, vulgarity a podobně, pak je vše jasné.

Příklad na který jsem narazil je Nickelodeon Česko. Trochu zarážející pro mě bylo, že stránku má v oblíbených oficiální stránka Skylink. Proto jsem se domníval, že jde o novou oficiální stránku na Facebooku a nezarazil mě nízký počet fanoušků, vždyť každá stránka nějak začíná. Nekontroloval jsem obsah moc důsledně a jen jsem omrkl pár posledních zpráv, které byli v pořádku. Jaké dnes bylo mé překvapení, že stránka určená dětem a mládeži dává reklamu na pochybné výdělky pomocí eRmail. Stránku jsem upozornil, že to není zrovna vhodný obsah. Nejdřív zmizel můj příspěvek, po pár minutách i ona pochybná reklama.

Proč jsem si vybral zrovna tuto stránku pro článek ? Abych upozornil, na smutný fakt. Stránka se tváří jako oficiální pro děti a mládež. Děti do 13 let sice nemají na Facebooku co dělat, ale asi všichni víte jak to chodí.

Profilu Nickelodeon Česko doporučuji přidat označení neoficiální a vyhnout se nevhodnému obsahu, když používají logo programu pro děti a mládež. Ale je to boj s větrnými mlýny.

Autor: Miroslav Galko

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum